main logo
1144

Jurnalistul Timofei Iliușin, reținut ilegal de separatiști, a fost eliberat

Jurnalistul Timofei Iliușin, care a fost privat ilegal de libertate pe data de 24 iunie 2024 de către structurile de forță de la Tiraspol, a fost eliberat ieri, 26 iunie.

Timofei Iliușin, reținut ilegal de separatiști, a fost eliberatștiripesurse.md

Despre asta a informat Biroul politici de reintegrare într-un comunicat de presă, transmite Știri.md.

Anterior, prin canalul de comunicare dintre reprezentanții politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, au fost cerute clarificări asupra acestui incident și eliberarea necondiționată a jurnalistului. La fel, au fost sesizate autoritățile naționale de resort.

„Lipsa pluralismului de opinii în regiunea transnistreană, cenzurarea informațiilor, îngrădirea libertății de exprimare, dreptului la libera circulație, imposibilitatea de a desfășura fără impedimente activitatea jurnalistică în perimetrul necontrolat de autorități rămân subiecte de actualitate și care vor fi menținute pe agenda platformelor de dialog existente până la soluționarea definitivă a acestora”, se menționează în comunicatul Biroului politici de reintegrare.

Amintim că, în seara zilei de 24 iunie, publicația SOTAvision, care mediatizează despre încălcările drepturilor omului și persecuțiile politice din Rusia, a scris că jurnalistul lor Timofei Iliușin a fost reținut în regiunea transnistreană. Reprezentanții publicației susțineau că Iliușin a luat legătura cu ei și i-au avertizat că el riscă să fie arestat în regiune. 

Potrivit SOTAvision, jurnalistul se afla în regiunea transnistreană pentru a realiza un produs jurnalistic. The Insider a scris că jurnalistul a fost în regiune și în 2023, iar atunci prezența sa ar fi fost declarată indezirabilă. În aprilie 2023, jurnalistul anunța că a cerut azil politic în Moldova.

Pe data de 25 iunie, Asociația Promo-LEX a cerut Guvernului de la Chișinău, printr-o scrisoare, să intervină de urgență pentru eliberarea jurnalistului rus Timofei Iliușin „dacă acesta se mai află în detenție” în regiunea transnistreană. Totodată, asociația a solicitat autorităților să pedepsească persoanele responsabile de eventuala reținere a jurnalistului. 

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării